Uporaba in vzdrževanje kuhinje
Seznanite se s pravilno uporabo in postopki vzdrževanja kuhinje. V izbiro in koncept nove kuhinje ste investirali veliko časa, smiselno je, da jo znate tudi pravilno uporabljati in vzdrževati.

1  materiali in standardi

Material, uporabljen v kuhinji, je predvsem les, ki je obdelan s folijami, lakom, furnirjem ali drugimi umetnimi materiali.

Vsi vgrajeni materiali so namenjeni in prilagojeni uporabi v bivalnem prostoru (kuhinja, dnevna soba) in ne vsebujejo pesticidov, insekticidov ali drugih zdravju škodljivih snovi. Izdelava pohištva poteka po industrijski metodi in visokih, trajno nadzorovanih standardih.

2  čiščenje omaric

V gospodinjstvu uporabljamo veliko substanc, ki se, če jih ne odstranimo dovolj hitro, iz določenih površin ne dajo več temeljito očistiti. Maščobo in maščobne kapljice je potrebno vedno nemudoma odstraniti. Za čiščenje omaric, polic in predalnikov ne potrebujete druga kot vlažno krpo in običajni detergent ali čistilo za steklo. Pomembno je, da po čiščenju vse površine dobro osušite s suho krpo. Uporaba preveč mokre krpe lahko v fugah in špranjah pusti odvečno tekočino in neizbežna posledica bi bila nabrekanje pohištva.

Tudi za notranje površine vašega pohištva velja: nikoli ne uporabljajte abrazivnih čistilnih sredstev, polirnih past za pohištvo, loščilnih voskov, razredčil, acetona ali podobnih čistilnih sredstev. Ne uporabljajte železne volne in tudi ne grobih gobic.

3  lesena vrata

Les je naravni material. Struktura lesa in barvni ton naredita iz vsake kuhinje unikat. Odstopanja v strukturi in barvi lesa (na primer zaradi različne svetlobe in izpostavljenosti soncu) so za naravni material popolnoma normalna. Ti razlogi zato ne morejo biti predmet reklamacije.

Lesene površine so večkratno zaščitene z visokokakovostnim lakom. Za čiščenje zadostuje le vlažna krpa. Lesene površine obrišite v smeri strukture lesa in tako iz lesnih por odstranite umazanijo. Pazite, da se maščoba in druga umazanija na površino ne zasuši. Vse madeže je potrebno takoj odstraniti. Po čiščenju površino temeljito osušite, še posebej bodite pozorni na vogale, okvirje vrat in profile.

Kot živi material les vedno reagira na ekstremno vlažnost ali zelo suhi zrak v prostoru. Kljub skrbni obdelavi z lakom se lahko les napne. Da bi preprečili takšne poškodbe, imejte pri kuhanju vedno vklopljeno napo in poskrbite, da bo v prostoru vedno dovolj svežega zraka.

4  lakirana in oplaščena vrata

Za čiščenje različnih površin vrat v večini primerov zadostuje mehka krpa in topla voda v kombinaciji z blagim čistilnim sredstvom. Da bi preprečili poškodbe, za čiščenje ne uporabljajte čistil, ki vsebujejo topila ali razredčila, abrazivnih čistilnih sredstev, krpic iz mikrovlaken ali parnih čistilcev.

Pri oplaščenih vratih lahko za odstranitev trdovratnih madežev, kot so ostanki laka ali lepila, uporabite običajno čistilno sredstvo. Priporočamo, da čistilo najprej preizkusite na manj vidnem mestu.

Vrata z "žametno" površino so lakirana s posebnim lakom. Pri čiščenju takšne površine morate paziti na naslednje: Madeže tekočin in substanc, ki puščajo močno barvo je potrebno odstraniti takoj – z veliko vode ali z vodo z dodatkom običajnega neabrazivnega čistilnega sredstva. Madeži se na površini ne smejo posušiti! Ostanke madežev lahko odstranite z vročim čistilom za odstranjevanje šmira in s pomočjo ščetke za pomivanje posode ali rok. Ostanke tega čistila nato sperite z mlačno vodo in osušite z usnjeno krpo za čiščenje stekla. Zasušenih madežev po določenem času ni več možno popolnoma odstraniti!

Vrata z visoko-sijajno akrilno površino morate po čiščenju obdelati s posebnim priloženim sredstvom in po priloženih navodilih.

Lakirana vrata potrebujejo za nego in osvežitev negovalno sredstvo, ki vam ga lahko dobavi vaš prodajalec kuhinj ali druga specializirana trgovina. Na splošno za vzdrževanje lakiranih površin veljajo isti nasveti, kot pri kuhinji z oplaščenimi vrati.

Pri visoko-sijajnih lakiranih vratih je lahko zaradi tehnično-proizvodnih pogojev površina vrat rahlo nemirna, z drobnimi pikicami in odsevi. Te minimalne nepravilnosti so pri proizvodnem procesu neizbežne in ustrezajo standardom in zato niso predmet reklamacije.

5  steklena vrata

Ker je steklo popolnoma gladka surovina brez por, se v kuhinji iz higieničnih razlogov še posebej dobro obnese. Prosojno steklo lahko čistite z nežnimi čistilnimi sredstvi in z običajnimi čistili za steklo. Kemikalije ali močna jedka sredstva takoj odstranite z vodo. Izogibajte se drgnjenju in praskanju. Tako bo vaše steklo obdržalo svoj sijaj.

Satinirano steklo ima v primerjavi s prosojnim rahlo grobo površino, ki se s krpo ali gobico enostavno očisti. Satiniranega stekla ne čistite s čistili, ki vsebujejo razredčila ali topila. Maščoba in substance, ki vsebujejo olje, lahko na satiniranem steklu pustijo senčne madeže. Te je preprosto odstraniti s čistilom za steklo.

Kaljeno steklo je sicer zelo robusen material, a kljub temu lomljiv. Pri preobremenitvi (na primer na robovih ali pri poškodbi površine) se enakomerna napetost materiala poruši in steklo poči. Izogibajte se močnim udarcem po stekleni površini.

6  delovne plošče iz ultrapasa

V kuhinji je delovna plošča tista, ki je najbolj izpostavljena obremenitvam in uporabi. Za naše delovne plošče uporabljamo poseben kakovosten material, ki ga skozi dolečen postopek utrdimo in naredimo odpornejšega prosti praskam in udarcem. Kljub temu pri rezanju in odlaganju vročih loncev vedno uporabljajte rezalno desko in na vročino odporne podloge. Rezi z nožem in vroči lonci pustijo namreč sledi na vsakem, še tako trdnem materialu. Prav tako so delovne površine iz ultrapasa občutljive na vlago, zato vsake ostanke vlage vedno takoj odstranite.

Zlasti bodite pozorni na robove in fuge. Ti so še posebej občutljivi na prisotnost vlage in vročine.

7  delovne plošče iz kamna/granita

Granit je izjemno močen material. Ker je vsaka plošča granita drugačna, dobite z nakupom granitnega pulta unikat. V gospodinjstvu ga skoraj ni mogoče poškodovati. Njegova površina je odporna na mikroorganizme in tvori antibakterijsko zaščito. Postopek impregnacije na površini kamna zapre vse pore. Zato je odporen na madeže olja, maščob, vina, vseh jedi in pijač, ki puščajo močno barvo, prav tako pa na ostanke vseh običajnih čistilnih sredstev, ki jih uporabljate v gospodinjstvu. Delovo ploščo iz kamna je izjemno lahko vzdrževati, zadostuje že navaden gospodinjski detergent ali čistilo za steklo. Delovna plošča iz kamna je odporna tudi na vročino, zato lahko nanjo odložite tudi vročo posodo (če se posoda dalj časa ohlaja na površini, se lahko zgodi, da pride do razbarvanja). Na kamnu lahko tudi režete, saj je granit trši material od jekla.

8  opozorila

Kljub vsem tehničnim in konstruktivnim preventivnim ukrepom v kuhinji vedno obstaja tudi možnost poškodbe. Posebej bodite pozorni na varnost otrok. V predalnik ali vrata si lahko priščipnejo prste, ročaje lahko uporabijo kot pomoč pri plezanju. Pozorni bodite na to, z glavo ne udarijo v delovno ploščo (rob) ali pomotoma primejo za vročo kuhalno ploščo. Preverite torej, ali bi bilo glede na vaše potrebe v kuhinji dobro uvesti/namestiti dodatne varnostne ukrepe (varnostne zapore za predale, otrokom varno kuhališče ipd.).

Delovni čas

Ponedeljek - petek09.00 - 19.00

Sobota  09.00 - 13.00

Nedelja, praznikiZaprto

Kontaktni naslov

Črtomirova 11, SI-2000 Maribor
m +386 40 239 299
t +386 2 421 29 60
info@kuhnca.si

Želim poizvedbo