Ah, ko bi bila moja kuhinja vsaj malo večja. Takšno frazo najpogosteje slišimo od stanovalcev v večstanovanjskih blokih. Pa saj jih razumemo, ko pa imajo namesto udobne bivanjske kuhinje velikokrat le ozko kuhinjsko nišo. Res je, da je v manjših stanovanjih prostor za kuhinjo omejen, a če upoštevamo nekatere preproste trike, lahko mala kuhinja postane (dovolj) velika. 

Proizvajalci kuhinj so se že davno odzvali in ponudili rešitve za takšne težave. Pa poglejmo, kako lahko pridobimo dodaten prostor in si olajšamo delo tudi v majhni kuhinji. 

Ločite pečico od kuhalne plošče

pačica zgoraj

Naj se sliši še tako čudno, ima namestitev pečice v visoko omaro, v višino oči veliko prednosti. Pod kuhalno ploščo se sprosti prostor za dodatne predale, veliko prostora pa pridobite tudi nad in pod pečico. Višje nameščen aparat boste tudi lažje in bolj pregledno uporabljali. 

Izberite kombinirane aparate

kombinirani aparati

Izbira kuhinjskih aparatov naj ne bo odvisna od velikosti kuhinje, pač pa od vaših kuharskih navad. Velika prednost v majhnih kuhinjah je izbira kombiniranih aparatov. Pečica z mikrovalovko v enem aparatu bo sprostila velik del delovnega pulta, sicer namenjenega le mikrovalovki. Mikrovalovno pečico lahko namestite tudi v visečo omarico. Če redko kuhate ali živite v eno oz. dvočlanskem gospodinjstvu, izberite pomivalni stroj širine 45 cm. 

Zapolnite kote v kuhinji

kotne rešitve

Pri kuhinji, postavljeni v obliki črke L ali U uporabite kotne elemente, ki bodo zapolnili t.i. "mrtve" kote. Izberite takšne omarice, ki vam bodo zraven prostora za shranjevanje omogočile tudi dober pregled nad vsebino kota. Proizvajalci ponujajo različne rešitve, nekaj jih je predstavljenih na zgornji skici: 

1 - standardni kotni element s policami
2 - kotni element z delno izvlečnim mehanizmom (t.i. lunice)
3 - kotni element s popolnoma izvlečnim mehanizmom (t.i. Le-Mans izvlek)
4 - kotni element z dvojnimi vrati in policami
5 - kotni element z vrtljivim mehanizmom (3/4 mehanizma)
6 - kotni element z vrtljivim mehanizmom in vrati

Izkoristite višino prostora

izkoriščena višina

Na majhni kvadraturi je za pridobitev prostora treba planirati v višino. Načrtujte nižje podnožje (cokel) in višje korpuse spodnjih omaric. Danes proizvajalci kuhinj ponujajo elemente v različnih višinah - spodnje in viseče. Za več prostora seveda izberite višje, a kljub temu ne pozabite na optimalno višino delovnega pulta. 

Aktivirajte stensko nišo

stenska niša

Prostor med delovnim pultom in visečimi omaricami zapolnite s sistemi za stenske niše. Uporabite jih za odlaganje začimb, kuhalnic in drugih kuhinjskih pripomočkov, ki jih pogosto potrebujete. V niši bodo vedno pregledno razporejeni in na dosegu roke.

Pri opremljanju majhe kuhinje uporabite svetle barve. Te bodo vašo kuhinjo optično povečale in ji dale svežino. Enak učinek boste dosegli tudi s čistimi linijami. Kuhinja brez ročajev v visokem sijaju bo zagotovo zadetek v polno. Če je vaš prostor zelo majhen, razmislite o uporabi kuhinjskega otoka namesto jedilne mize, ali obratno, jedilno mizo uporabite kot dodatni delovni pult.

Delovni čas

Ponedeljek - petek09.00 - 19.00

Sobota  09.00 - 13.00

Nedelja, praznikiZaprto

Kontaktni naslov

Črtomirova 11, SI-2000 Maribor
m +386 40 239 299
t +386 2 421 29 60
info@kuhnca.si

Želim poizvedbo