Kakšna je razlika in kateri je boljši? No, pa poglejmo odgovor na to pogosto vprašanje. Razlike vsekakor so, v materialih, cenah in tudi izgledu.

Lak 

lak

Lakirana vrata dajo kuhinji zaradi refleksije poseben občutek globine. Delujejo žlahtno in elegantno. Prav tako so zelo odporna proti obremenitvam, a ne tako, kot so proti praskam in udarcem odporne fronte iz umetnega materiala. Lakirane fronte zahtevajo tudi nekoliko več truda pri čiščenju - seveda le, če ne želite na površini videti prstnih odtisov.

Lakirane kuhinjske fronte obstajajo v različnih izvedbah. Osnova za lakirane fronte je večinoma MDF-plošča, ki jo večslojno lakirajo z več-komponentnim lakom in nato polirajo do sijaja. Pogosto je lakirana tudi notranja stran vrat in robovi, ki ne potrebujejo dodatnih robnih trakov.

Najpogosteje uporabljen lak pri lakiranju je poliestrski lak, ki se strdi skozi kemični proces polimerizacije. Poenostavljeno, sestavljen je iz raztopine nenasičenega poliestra, ki reagira s trdilom. Poliestrski laki vsebujejo visok odstotek suhe snovi. Zato so zelo primerni za temeljne premaze, saj zelo dobro zapolnjujejo nosilni material in dosegajo izjemno gladkost in enakomernost površine. Za doseganje visokega sijaja, posebne trdnosti, vodoodpornosti in neobčutljivosti na svetlobo so zunanji sloji front lakirani še z dvo-komponentnim poliuretanskim lakom.

Zaradi specifičnega proizvodnega procesa so lakirane kuhinje v višjih cenovnih razredih. Kakovost lakirane fronte pa je pri tem bistvena. Cenovna skupna kuhinje narašča sorazmerno s številom slojev laka. A lak vendarle ni enak laku. Vsaka fronta, ki ima za zaključni sloj lak, se v skladu z zakonodajo lahko prodaja kot lakirana fronta. Tako se lahko na primer fronta, ki je preoblečena s folijo (zaključni sloj je lakiran) prodaja kot lakirana in je kot lakirana tudi predstavljena in prisotna v nižjem cenovnem razredu.

Pri čiščenju lakiranih front je izjemno pomembno, da NE uporabljate krp iz mikrovlaken, temveč vlažno krpo iz bombaža.


Akril

Razlika med akrilno fronto in med lakirano fronto je v postopku izdelave. Akrilna fronta je vedno visokosijajna fronta. Kot že opisano, so lakirane fronte narejene po večstopenjskem postopku. Pri akrilni fronti na nosilno ploščo najprej zalepijo folijo v želeni barvi ali vzorcu, ki jo nato polakirajo s specialnim akrilnim lakom. Robovi vedno potrebujejo dodatni zaščitni robni trak, ki je ponavadi plastičen. 

Akrilni lak ali vodni lak od vseh sijajnih površin dosega najvišjo stopnjo sijaja in gladkosti (primerljiv je s steklom). Vezivo za akril je umetna smola, ki v vodi dispergira (se razprši). Tako pridobljeni substanci dodajo le še minimalno količino organskega topila in akrilni lak je pripravljen za uporabo. 

Akrilne fronte so zelo preproste za čiščenje, slabost je edino ta, da se na površini tvori statika, ki nase vleče prašne delce. Kuhinja iz akrila je tudi nekoliko občutljivejša na praske in udarce, saj akril ni tako trden kot lak, je pa bolj prožen. Pri čiščenju je zelo pomembno, da NE uporabljate krp iz mikrovlaken, temveč vlažno krpo iz bombaža. 

Kuhinje iz akrila so praviloma cenejše od lakiranih, saj je postopek izdelave krajši in cenejši.

Delovni čas

Ponedeljek - petek09.00 - 19.00

Sobota  09.00 - 13.00

Nedelja, praznikiZaprto

Kontaktni naslov

Črtomirova 11, SI-2000 Maribor
m +386 40 239 299
t +386 2 421 29 60
info@kuhnca.si

Želim poizvedbo