minimalna delovna površina
Kolikšna naj bo minimalna delovna površina? Ob načrtovanju kuhinje se vsakodnevno srečujemo s tem vprašanjem. Širina glavne delovne površine ima namreč velik vpliv na tekoč delovni proces v kuhinji.


Glavna delovna površina naj bo med koritom in kuhališčem

Osnova za tekoč delovni proces v kuhinji je magični trikotnik in znotraj njega glavna delovna površina, ki naj bo, če je le mogoče, med pomivalnim koritom in kuhalno ploščo. Največ dela v kuhinji opravimo prav na tem mestu. Razen sekljanja, rezanja, začinjanja ipd. sem odlagamo tudi vse delovne pripomočke, ki jih potrebujemo pri pripravi hrane (posode, nože, deske, živila,...). Dimenzija glavne delovne površine naj bo zato vsaj 90 cm.


Je 90 cm dovolj?

V Nemčiji je bila opravljena raziskava, ki je pokazala, da je 90 cm delovne površine (na 60 cm globine) dovolj za nemoten delovni proces. Manjša površina se je izkazala za občutno preozko, saj je bil na tej površini delovni proces nenehno moten. Delovni prostor je bilo treba zaradi premajhne površine nenehno zapuščati in si pomagati z drugimi odlagalnimi površinami.

Nasprotno pa je na 90 cm širine in 60 cm globine delovnega prostora proces priprave hrane potekal nemoteno, sicer pa so testiranci dodali pripombo, da bi delovna površina lahko bila tudi globja (do 80 cm).

Zaključimo lahko, da je za glavno delovno površino v kuhinji priporočljiva minimalna širina 90 cm (na globino 60 cm). Vsak dodaten centimeter prostora bo uporabniku dal večjo mero udobja in svobode pri pripravi hrane v kuhinji.

Delovni čas

Ponedeljek - petek09.00 - 19.00

Sobota  09.00 - 13.00

Nedelja, praznikiZaprto

Kontaktni naslov

Črtomirova 11, SI-2000 Maribor
m +386 40 239 299
t +386 2 421 29 60
info@kuhnca.si

Želim poizvedbo